Ongelooflijk maar waar: communicatiewerk in Laos

Laos! Ik ga in 2016 naar Laos. En niet zomaar op vakantie. Ik ga naar dit bijzondere land voor een ‘Learning Journey’, een maatschappelijke leerwerkreis van ruim twee weken. Mogelijk gemaakt én bekostigd door Yacht. Geheel georganiseerd door People4Change. Ongelooflijk, maar waar. 

Wat een voorrecht om naar dit bijzondere, nog vrij onderontwikkelde, boeddhistische land af te mogen reizen om daar m’n (communicatie)vak uit te oefenen. En dat voor een maatschappelijke organisatie die met z’n programma’s en werkzaamheden het land en de bevolking dient! Bovenstaande klinkt als een slecht-geformuleerde reclameboodschap, maar ik moet m’n verhaal en enthousiasme toch echt even kwijt. Excuses voor de vele uitroeptekens én accenten ;-).

Laos: Laos heeft ruim 6 miljoen inwoners en ligt tussen Myanmar, Vietnam, Cambodja en Thailand, aan de (rivier) Mekong. De hoofdstad is Vientiane. Ruim 65% van de bevolking is boeddhistisch. ພາສາລາວ is de officiële taal (eh, vertaald: Laotiaans; zie voor de grap het alfabet). Laos heeft een tropisch klimaat en kent drie seizoenen. Je betaalt er met (de) Kip.

Learning Journey People4Change
Wat het is, zo’n Learning Journey? Je leest het op de website van People4Change: “Tijdens een Learning Journey word je voor korte tijd (2-4 weken) uitgezonden naar een maatschappelijke organisatie in Azië of Afrika waar je je eigen kennis en expertise gaat delen. Vanuit je eigen vakgebied ga je werken aan een opdracht op maat voor een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor kansarme gemeenschappen. Deze uitwisseling van kennis helpt de maatschappelijke organisatie verder te professionaliseren.”

We verbinden professionals uit bedrijven én lokale leiders en gemeenschappen. Samen maken zij het verschil in lokale projecten. (People4Change)

Hoe geweldig klinkt dat?! En dit alles wordt met bezieling begeleid vanuit People4Change en is inclusief 360°-feedback (samenwerking met Schouten en Nelissen) + interculturele training.

Bekentenis
Moet trouwens ‘bekennen’ dat ik geen internationale aspiraties heb. Ik streef juist naar het tegenovergestelde: werk dichter bij huis (zie ook alinea ‘Tips of adviezen?’). Maar een inkijkje in deze bijzondere cultuur én tegelijkertijd betekenisvol werk doen in een kort tijdsbestek van ruim twee weken; dat kon ik niet aan me voorbij laten gaan!

‘Maar wat ga je dan precies doen?’
Die vraag wordt me vaak gesteld nadat ik enthousiast vertel dat ik naar Laos ga voor een opdracht. In mijn geval, gezien de korte duur van de opdracht, ga ik vooral uitvoerend communicatiewerk doen: ondersteunen op gebied van social media, nieuwsbrieven en wat er meer aan (marketing)communicatiewerk ligt op dat moment. Dit in samenwerking met de Communicatiecoördinator van de betreffende organisatie. Over dat laatste, ‘de betreffende organisatie’, volgt meer in een volgende blog. Jep, een heuse cliffhanger.

Zo begon het
Zoals je merkt zit ik nog in de ‘WOW-fase’. Nog maar twee maanden geleden zag ik de oproep van Yacht voorbij komen op Google+. Diezelfde dag nog heb ik contact gezocht met People4Change. Na een erg prettige intake en afstemming binnen Yacht kon de champagnefles ontkurkt worden. Het vliegticket is inmiddels geboekt!

Voorbereidingen 
Er komt heel wat kijken bij een verre (leer-werk) reis: inentingen, reispapieren, interculturele training, 360° competentiescan, leerdoelen bepalen, etc. Ik zit midden in de voorbereidingen, en doe dit met veel plezier. Wat er natuurlijk ook bij hoort (goh, erg vervelend,*knipoog*): me inlezen over het bijzondere land, de boeddhistische cultuur en de organisatie waar ik kom te werken.

…wordt vervolgd!
In een volgende blog vertel ik wat meer over de organisatie waarvoor ik ga werken in Laos én over m’n verblijf. Zoals het er nu naar uitziet verblijf ik namelijk bij een van de Laotiaanse collega’s thuis, als gast. Hoe geweldig: helemaal ondergedompeld worden in de cultuur daar! Dan wel weer fijn om te weten dat er eerder een Yacht-collega in Laos is geweest, op dezelfde plek.

Tips of adviezen?
Ok, nu verder met de voorbereidingen. En met het vinden van een nieuwe opdracht trouwens. Mijn opdracht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed eindige afgelopen week. Ben dus weer voor 32 uur (of minder) beschikbaar. Heb je tips of adviezen voor me? Over Laos óf een nieuwe communicatieopdracht (Deventer-Amersfoort-Apeldoorn-Twente-Arnhem etc.)? Ik hoor het graag!

PS: superveel dank aan Yacht voor deze kans! Sluit mooi aan op m’n MVO-opdracht voor de Voedselbank (zie ook LinkedIn). En voor de lezer: op zoek naar de addertjes onder het gras? Die zijn er niet! Eh, figuurlijk gesproken dan, want Laos heeft een ‘rijke’ flora en fauna (en ze zijn creatief in het (her)’gebruik’ ervan, zie dit (nare) filmpje voor de Whisky-liefhebber.

3 gedachtes over “Ongelooflijk maar waar: communicatiewerk in Laos

  1. Ha Wendy was leuk om vandaag met jou en Marielle de training te volgen! Lijkt me leuk contact te houden… Ik zeg nu ja en bedoel ook ja 😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s